فهرست مطالب

مطالعات اجتماعی گردشگری - سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1401)

نشریه مطالعات اجتماعی گردشگری
سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سحر پیرجمادی، احمد محمودی *، وحید ساعت چیان، کامران رومیانی صفحات 1-20

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مخاطرات ادراک شده در گذران اوقات فراغت بر نشاط اجتماعی گردشگران ورزشی در ایام پاندمی کووید-19 بود. روش پژوهش توصیفی با رویکرد مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری گردشگران مجموعه‌های گردشگری ورزشی شهر مشهد بودند که 381 نفر به‌روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. به‌منظور جمع‌آوری داده‌ها از دو پرسش‌نامه مخاطرات ادراک شده اشراقی و همکاران (1396) و نشاط اجتماعی آکسفورد استفاده شد. روایی صوری و محتوایی پرسش‌نامه توسط متخصصان تایید و روایی سازه با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی، مورد تایید قرار گرفت. همچنین پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ برای هر دو پرسش‌نامه بالای 7/0 به‌دست آمد. در تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی مانند تی تک‌‌نمونه‌ای و مدل‌سازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که بین میانگین مولفه‌های مخاطرات ادراک شده و نشاط گردشگران با میانگین نظری تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین بین مولفه‌های مخاطرات ادراک شده با نشاط گردشگران در ایام پاندمی کووید- 19 رابطه معناداری وجود داشت. نتایج این پژوهش بر تقویت شاخص‌هایی از قبیل نظارتی، برنامه‌ریزی، سخت‌افزارها، ایمنی، اطلاع‌رسانی، سازمانی، روش‌های بین‌المللی در سیاست‌گذاری‌های گردشگری ورزشی جهت جلوگیری از پیامدهای روانشناختی کووید- 19 و رسیدن به کمال نشاط اجتماعی تاکید دارد.

    کلیدواژگان: اپیدمی، خسارات گردشگری ورزشی، شادی اجتماعی، کووید- 19، مدیریت بحران
  • هاشم رئیسی سرتشنیزی، امیررضا کنجکاو منفرد*، الهه حسینی صفحات 21-46

    گردشگری هوشمند با توجه به پیشرفت‌های اخیر و گسترش فناوری اطلاعات به وجود آمده است و حالت‌های جدید ارتباطات، روش‌های جدید جمع‌آوری اطلاعات و فرصت‌های جدید برای خلق ارزش و مدیریت را پیشنهاد داده است. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر فناوری‌های گردشگری هوشمند بر رضایت از استفاده از فناوری در سفر می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل آن دسته از گردشگران داخلی در دسترسی است که به شهر یزد سفر کرده‌اند. جهت جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه ‌16 گزاره‌ای یوو و همکاران (2017) و هوانگ و همکاران (2017) استفاده گردیده است و حجم نمونه با توجه به محدود بودن جامعه، 240 نفر تعیین گردید. به‌منظور اطمینان یافتن از دقت و صحت نتایج تحقیق ویژگی‌های فنی پرسشنامه در دو بخش روایی (سازه و محتوایی) و پایایی (آلفای کرونباخ) مورد بررسی قرار گرفته است. فرضیه‌های پژوهش با استفاده از رویکرد مدل‌سازی معادلات ساختاری بر پایه روش حداقل مربعات جزیی از طریق اسمارت پی ال اس3 مورد آزمون قرار گرفتند. یافته های نشان داد که هر سه فرضیه، آماره تی بالاتر از 96/1 داشته اند، به همین جهت تمامی فرضیه های پژوهش تایید شدند. همچنین بیشترین ضریب تاثیر مربوط به اطلاع‌رسانی فناوری‌های گردشگری هوشمند بر رضایت از استفاده از فناوری در سفر می باشد. نتایج نشان داد که فرضیه اصلی فناوری‌های گردشگری هوشمند بر رضایت از استفاده از فناوری در سفر اثر دارد و اطلاع‌رسانی، تعامل و دسترسی بر رضایت از استفاده از فناوری در سفر تاثیر مثبت و معنادار دارد؛ می توان نتیجه گرفت که رضایت از استفاده از فناوری در سفر باعث ایجاد سودآوری برای شرکت‌های حوزه گردشگری می‌شود، در نهایت رضایت منجر به ایجاد وفاداری گردشگران نسبت به یک مقصد خاص می گردد.

    کلیدواژگان: فناوری های گردشگری هوشمند، رضایت از استفاده از فناوری در سفر، گردشگری آنلاین، مدل سازی معادلات ساختاری
  • مهناز دوستی ایرانی*، حامد فلاح تفتی صفحات 47-72

    به منظور بازاریابی موثرتر گردشگری پایدار، پژوهش حاضر با هدف طبقه‌بندی عوامل موثر بر قصد سفر مسیولانه بر اساس نیازهای مازلو، و تفسیر و توضیح روابط علی–معلولی بین عوامل انجام گرفته است. پژوهش در زمره پژوهش‌های کیفی و کاربردی قرار دارد. به منظور شناسایی عوامل و دستیابی به طبقه‌بندی مذکور از تکنیک تحلیل محتوا با بررسی پیشینه پژوهش و مصاحبه ‌نیمه‌ساختاریافته با خبرگان استفاده شد. پس از آن به منظور رسم الگوی تفسیری روابط علی- معلولی از تفکر سیستمی (به صورت کیفی و اعتبارسنجی با تایید خبرگان) بهره گرفته شد. بر اساس یافته‌های پژوهش 23 عامل در پنج طبقه نیازهای مازلو بدین شرح جایگذاری شد: نیازهای فیزیولوژیک (کیفیت ‌ادراک‌شده، قیمت، عادات خرید و کنترل رفتاری ‌ادراک‌شده)، ایمنی (حفاظت و اعتقادات راجع به سلامت سفر مسیولانه)، عشق/تعلق خاطر (نگرانی ‌زیست‌محیطی، احساس مسیولیت، اثربخشی ‌ادراک‌شده، آگاهی ‌زیست‌محیطی، ارزش ‌زیست‌محیطی، دلبستگی مکانی و وابستگی عاطفی به ساکنان)، احترام (هنجارهای اجتماعی، بیانگر هویت بودن، رضایتمندی، تبلیغات، محتوای شبکه‌های اجتماعی، نگرش به سفر مسیولانه، اعتقاد در مورد لوکس بودن سفر مسیولانه و تصویر سفر مسیولانه)، و خودشکوفایی (تعالی خویشتن و هنجارهای شخصی). الگوی مفهومی پیشنهادی نیز حاکی از تاثیرگذاری و تاثیرپذیری عوامل و طبقات بر/از یکدیگر بود. لذا ضروری است بازاریابان پس از ‌اولویت‌بندی نیازهای مسیولانه گروه هدف و انتخاب طبقه نیازها، با استفاده از تفکر سیستمی، مداخلات مورد نظر خود را ‌برنامه‌ریزی نمایند.

    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، قصد سفر مسئولانه، نیازهای مازلو، رفتارهای مسئولانه گردشگران، رویکرد سیستمی
  • محمدرضا صالحی پور*، اکبر پورفرج، سید مجتبی محمود زاده، احمد گل محمدی صفحات 73-100

    توسعه گردشگری فرهنگی به تعامل مولفه‌های بسیاری بستگی دارد. سیاست اجزاء و فرایند گردشگری فرهنگی را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد و میراث فرهنگی منبع سازنده گردشگری فرهنگی است و بنابراین این دو به تعامل بالایی برای موفقیت گردشگری فرهنگی نیاز دارند. دراین‌میان تفسیر یک میانجی تعامل‌ساز بین سیاست و میراث فرهنگی است که درجهت این تعامل می‌تواند نقش‌های مختلفی ایفا کند. ازاین‌منظر این مقاله درنظر داشته تا به بررسی نقش‌های ‌تفسیر به‌عنوان عاملی تعامل‌ساز بین سیاست و میراث فرهنگی بپردازد و جایگاه این نقش‌ها را در این تعامل‌سازی مشخص نماید تا درنهایت گردشگری فرهنگی کشور بتواند از آن منتفع شود. به‌این‌منظور و برای تعیین این نقش‌های بالقوه با استفاده از ادبیات مرتبط و همچنین نظرات خبرگان واجد شرایط، نقش‌های مذکور شامل تداعی‌بخشی به هویت مکانی سایت‌های تاریخی، عبرت‌گرفتن از آثار و تاریخ گذشتگان، تغییر نظر سیاست‌مداران نسبت به میراث فرهنگی، تقویت هویت ملی، حفاظت از روح و کالبد مکان‌های تاریخی، نزدیک‌تر کردن ذینفعان مکان‌های تاریخی به یکدیگر، مقابله با نژادپرستی و قوم‌پرستی، ازبین بردن کج‌فهمی‌ها و بدفهمی‌های تاریخی، نزدیک‌تر شدن فرهنگ‌های مختلف به یکدیگر و تقویت فهم متقابل بین سیاست‌مداران و مردم، استخراج شدند. سپس در بخش میدانی تحقیق، با استفاده از روش دلفی فازی، اجماع نظرات خبرگان در مورد اولویت نقش‌های مذکور مشخص شد. نتایج این تحقیق نشان داد که بیشترین اجماع خبرگان درخصوص نقش‌های بالقوه تفسیر در تعامل بین سیاست و میراث فرهنگی، در زمینه تداعی‌بخشی به هویت مکانی سایت‌های تاریخی، تقویت هویت ملی و حفاظت از روح و کالبد مکان‌های تاریخی نمود یافته است.

    کلیدواژگان: تفسیر، سیاست، میراث فرهنگی، تعامل، گردشگری فرهنگی
  • هادی اصغری، حامد بخشی*، مژگان عظیمی هاشمی، محمدحسین ایمانی خوشخو صفحات 101-130

    هویت‌سازی برند برای مقاصد گردشگری منجر به کاهش مشکلات ناشی از نامحسوس بودن محصولات گردشگری، منسجم‌تر شدن تلاش‌های عرضه‌کنندگان خدمات گردشگری و ثبات در بازارها می‌گردد و فرایند بخش‌بندی بازار را تسهیل می‌کند. با توجه به رقابت روزافزون در صنعت گردشگری، لزوم توجه به هویت برند مقصد بیش از پیش مطرح است، لذا این پژوهش به دنبال طراحی مدل هویت برند مقصد برای شهر مشهد می باشد. پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و با استفاده از تیوری داده بنیاد انجام شده است. در این پژوهش با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند تعداد 12 نفر از مدیران و اساتید و پژوهشگران حوزه‌ برند و گردشگری شهر مشهد مورد مصاحبه‌های عمیق نیمه‌ساختاریافته قرار گرفتند و سپس داده‌های حاصل از آنها از طریق کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه و تحلیل شد. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که در مدل هویت برند مقصد، عوامل فردی، همچون آگاهی در مورد برند مقصد و یا میزان تمایلات رفتاری گردشگران باعث می‌شود که هویت برند مقصد شکل گیرد. از طرفی این هویت برند بر استراتژی‌ها یا راهبردها تاثیر می‌گذارد. به عبارت دیگر عوامل مذکور باعث می‌شود که راهبردها یا استراتژی‌های بازاریابی متمایز و یا استراتژی توسعه انتخاب گردد. این استراتژی‌ها پیامدهایی دارد؛ از جمله می‌توان به توسعه اقتصادی و توسعه اجتماعی اشاره کرد. زمینه این استراتژی‌ها توسعه مشارکت است که هویت برند مقصد در آن شکل می‌گیرد. در این میان نباید از متغیرهای مداخله‌گری چون عوامل محیطی خرد و محیط کلان چشم‌پوشی کرد.

    کلیدواژگان: هویت برند، برند مقصد، هویت برند مقصد، تئوری داده بنیاد
  • میترا جلیلیان، محمد اکبرپور*، جعفر توکلی صفحات 131-156

    در عصر حاضر، گردشگری یکی از عوامل موثر در گسترش روابط بین ملت ها به شمار می رود و به منزله ی ایجادکننده ی فرصت های شغلی در بخش اقتصادی و ایجاد تعاملات اجتماعی- فرهنگی مطرح می شود. امروزه گردشگری روستایی در سطح جهانی مورد توجه بسیاری از محققان قرارگرفته است. گردشگری روستایی موجب ایجاد اشتغال، درآمد و کاهش فقر به ویژه در روستاهایی با جاذبه‌های فرهنگی بوده است. پژوهش حاضر با رویکرد آینده‌پژوهی و با استفاده از تکنیک دلفی سعی در پاسخ به این مسیله اصلی هست که عوامل کلیدی و پیشران های موثر بر چشم انداز توسعه گردشگری در روستای کندوله کدامند؟این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی، ازنظر ماهیت بر اساس روش‌های جدید علم آینده‌پژوهی، تحلیلی و اکتشافی است که با به‌کارگیری ترکیبی از مدل‌های کمی و کیفی انجام‌گرفته است. شاخص های کلیدی از طریق روش دلفی و شناسایی پیشران های حیاتی از طریق نرم افزار میک مک بر پایه روش تحلیل اثرات متقاطع انجام گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش از میان 28 عامل کلیدی،شاخصهای مدیریت شایسته وتبدیل روستای کندوله به روستای پایلوت گردشگری بیشترین تاثیرگذاری را بر سایر عوامل داشته اند. درکنار این عوامل، افزایش میزان سر مایه گذاری بخش خصوصی، تبلیغات ،ثبت ونگهداری آثار تاریخی وفرهنگی و تامین امنیت گردشگران به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، آینده پژوهی، میک مک، روستای کندوله
  • جعفر بهاری*، مهدی کروبی، شهلا بهاری صفحات 157-188

    تحقیق حاضر با هدف تاثیر رفتار شهروندی سازمانی بر کیفیت خدمات، رضایت و وفاداری مشتریان در صنعت هتلداری در هتل‌های بین المللی پارسیان استان مازندران، شامل: هتل‌های پارسیان آزادی رامسر (چهار ستاره) و پارسیان آزادی خزر (چهار ستاره) در تابستان 1396 صورت پذیرفته است. تحقیق حاضر، از نظر هدف، کاربردی و براساس نوع روش تحقیق توصیفی و از لحاظ روش گردآوری داده‌ها از نوع پیمایشی است. همچنین از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم‌افزار اسمارت پی ال اس به منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق کلیه کارکنان و مشتریان هتل‌های بین المللی پارسیان استان مازندران می‌باشد. برای به دست آوردن حجم نمونه از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده و فرمول کوکران استفاده شده است. ابزار جمع‌آوری اطلاعات مربوط به متغیرهای تحقیق، پرسشنامه استاندارد بوده که به منظور سنجش پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که رفتار شهروندی سازمانی بر کیفیت خدمات، رضایت و وفاداری مشتریان تاثیر مثبت و معنا داری دارد. کیفیت خدمات بر رضایت و وفاداری مشتری تاثیر مثبت و معنا داری دارد. همچنین تاثیر رضایت مشتری بر وفاداری وی مثبت و معنا داراست. همچنین نشان داده شد که متغیر رضایت مشتری دارای بزرگترین مقدار ضریب مسیر است و تاثیر آن نسبت به سایر متغیرها بر وفاداری مشتری بیشتر است. با توجه به تحلیل یافته‌ها، نتایج و پیشنهادات لازم ارایه گردید.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، کیفیت خدمات، رضایت مشتری، وفاداری مشتری، مازندران
  • مصطفی محمودی *، بهار بیشمی صفحات 189-210

    بحران‌های‌ محیط‌زیستی و نابودی منابع طبیعی اساسی‌ترین مشکلات صنعت گردشگری به شمار می‌آیند. مواجهه با این‌گونه معضلات به تلاش جمعی برای تغییر در نیازها و رفتارهای گردشگران و عرضه‌ نمودن محصولات و خدمات سبز نیاز دارد. فعالان گردشگری به‌دلیل نقشی که در جهت‌دهی به سبک‌ها و رفتارهای خاص سفر دارند می‌توانند تمایل بازار را به رفتارهای سازگاربامحیط‌زیست و پایدار هدایت کنند. از‌این‌رو مطالعه و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر نگرش و گرایش آنان موجب جلب مشارکت سایر ذینفعان صنعت به سمت گردشگری سبز خواهد شد. نوع این پژوهش توسعه‌ای/کاربردی و توصیفی/پیمایشی بوده و جمع‌آوری داده‌ها بر اساس پرسشنامه‌ای متشکل از 31 سوال و انتخاب هدفمند 102 نمونه از فعالان صنعت گردشگری انجام پذیرفت. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها هم با استفاده از روش الگوسازی معادلات ساختاری در دو بخش: 1) الگوی اندازه‌گیری جهت بررسی ویژگی فنی پرسشنامه و 2) بخش ساختاری جهت بررسی فرضیه‌های پژوهش، انجام شد. یافته‌های پژوهش از تاثیر مثبت و مستقیم متغیر دین‌داری بر جمع‌گرایی و تاثیر غیرمستقیم آن بر سایر متغیرهای پژوهش حکایت داشتند. همچنین بر مبنای یافته‌های پژوهش، میان جمع‌گرایی با دغدغه محیط‌زیستی، دانش محیط‌زیستی با گرایش به گردشگری سبز، دغدغه محیط‌زیستی بر نگرش به گردشگری سبز ارتباط وجود داشت اما میان دین‌داری با دانش محیط‌زیستی و دانش محیط‌زیستی با دغدغه محیط‌زیستی ارتباط معناداری مشاهده نشد. بر اساس نتایج این پژوهش توصیه می‌شود تا بعضی دروس درباره نحوه حفاظت از محیط‌زیست هنگام سفر، به تمام رده‌های تحصیلی اضافه گردد.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی دین، دین داری، جمع گرایی، دانش محیط زیستی، دغدغه محیط زیستی
  • عزیز ارفعی *، فرشید نمامیان صفحات 211-234

    گردشگری به عنوان گسترده ترین صنعت خدماتی جهان توانسته توجه بسیاری از مدیران و پژوهشگران را به خود جلب نماید. لذا شناسایی عوامل بازاریابی این خدمت و ارایه راهکارهای بهینه به منظور تسهیل جذب گردشگر حایز اهمیت است. با توجه به اینکه پژوهش های صورت گرفته در این زمینه هرکدام به جنبه ای از عوامل بازاریابی پرداخته اند، در نتیجه هدف پژوهش حاضر بررسی نظام مند ادبیات گسترده در مورد بازاریابی گردشگری می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، اکتشافی و از نظر نتیجه، کاربردی و روش اجرای آن نیز با توجه به رویکرد کیفی فراترکیب یا بررسی نظام مند است. جامعه آماری، کلیه مطالعات انجام شده در بازه زمانی بین سال های 2000 تا 2020 میلادی و 1380 تا 1399 خورشیدی می باشد. در این راستا 580 پژوهش در زمینه موضوع مورد نظر ارزیابی و در نهایت 87 مقاله به صورت هدفمند انتخاب گردید و با تحلیل محتوا و ترکیب ادبیات مربوطه با روش کد-گذاری باز، محوری و انتخابی، در مجموع 78 کد 21 مفهوم، شش مقوله کلیدی طی فرایند جستجو و ترکیب نظام مند انتخاب و مورد تحلیل قرار گرفت و اعتبار آن از طریق آزمون کاپای کافمن تایید گردید. نتایج تحلیل نشان داد مهمترین مقوله های کلیدی شناسایی شده شامل بازاریابی یکپارچه (آمیخته های ترفیعی تشویقی)، رضایت، بازاریابی رابطه مند، بازاریابی داخلی، بازاریابی الکترونیک و مولفه هایICT می باشد. این پژوهش درک عمیق از ادبیات موجود در مورد بازاریابی گردشگری ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: گردشگری، بازاریابی گردشگری، روش فرا ترکیب
  • احسان درستکار* صفحات 235-248

    در رشته برنامه ریزی منطقه ای و حوزه گردشگری با در نظر گرفتن سرعت بالای انتشار مقالات علمی و عدم توانایی بررسی تمام این مقالات توسط محققان، تحلیل مطالعات انجام شده در این حوزه امری ضروری است و از آنجا که در کشور ایران به تازگی فراتحلیل مورد توجه محققان قرار گرفته است، این گونه به نظر می رسد که در آینده نزدیک فراتحلیل در رشته شهرسازی گرایش برنامه ریزی منطقه ای نیز بخش قابل توجهی از مطالعات را به خود اختصاص دهد. مطالعه حاضر به بررسی کیفیت گزارش مطالعات فراتحلیل در مجلات خارجی و داخلی با موضوع گردشگری منطقه ای براساس بیانیه پریزما می پردازد. در این مطالعه، کلیه مجلات خارجی و داخلی (فارسی و انگلیسی) که در حوزه برنامه ریزی منطقه ای با موضوع گردشگری منطقه ای در یک دهه گذشته توسط پایگاه های اطلاعات مگیران، پایگاه جهاد دانشگاهی، گوگل اسکالر و ایرانداک نمایه شده اند، با استفاده از کلید واژگان فراتحلیل، متاآنالیز و گردشگری مورد جستجو قرار گرفته اند. از 38 مقاله یافت شده، پس از اعمال معیارهای ورود به مطالعه، تعداد 13 مقاله باقی مانده که با استفاده از بیانیه پریزما مورد بررسی قرار گرفت و داده ها با استفاده از آمار توصیفی تحلیل شد. میزان انطباق کلی کیفیت مقالات فراتحلیل مورد بررسی در این مطالعه، براساس معیارهای بیانیه پریزما خوب برآورد شد. بیشترین کمبودهای کیفیت در بخش روش پژوهش مقاله نویسی به میزان 38 بوده است. در این مطالعه به ارزیابی گزارش مطالعات فراتحلیل گردشگری منطقه ای پرداخته شد و کیفیت این مطالعات در سطح متوسط بوده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی فراتحلیل، گزارش فراتحلیل، گردشگری منطقه ای
  • عباسقلی سنگی نور پور* صفحات 249-274

    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر ارزش تجربی بر ابعاد سازنده کیفیت ارتباط صورت گرفته است. برای نیل به هدف پژوهش، مدل پیشنهادی با داده هایی که به روش نمونه گیری قضاوتی از 170 نفر از مشتریان آژانس های مسافرتی معتبر در شمال غرب ایران گردآوری شده است، بر اساس روش مدل یابی معادلات ساختاری و توسط نرم افزار اسمارت پی ال اس 7/2/3 مورد آزمون قرار گرفته است. یافته های تحقیق از تاثیر ارزش تجربی بر سازه های تشکیل دهنده کیفیت ارتباط پشتیبانی می کند. نقش واسطه ای رضایت و اعتماد نیز مورد تایید قرار گرفته است. پیشنهاد مدل مفهومی برای اولین بار و آزمون آن در جامعه آماری مورد نظر از جنبه های نوآورانه تحقیق می باشد. پیشنهاداتی برای مدیران جهت بهبود کیفیت ارتباط با مشتریان و نیز محققان آتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کیفیت ارتباط، ارزش تجربی، آژانس مسافرتی، مدل یابی معادلات ساختاری
  • شاهد زندی پاک*، رابعه زندی پاک صفحات 275-300

    حمایت سازمانی ادراک شده، فرسودگی شغلی و رضایت شغلی از متغیرهایی هستند که می توانند در پیش بینی میزان رفتارهای انحرافی، موثر واقع شوند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش حمایت سازمانی ادراک شده و فرسودگی شغلی بر رفتار انحرافی با میانجی گری رضایت شغلی است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی، از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی_ پیمایشی از نوع همبستگی است. برای جمع آوری داده ها، از یک پرسش نامه که مشتمل بر 21 سوال که طبق طیف هفت گزینه ای لیکرت تنظیم شده، استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، شامل مجموعه کارکنان هتل بیمارستان های شهرستان مشهد به تعداد بیش از هزار نفر است؛ حجم نمونه 310 نفر، که بر اساس روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و اعتبار سازه با استفاده از نرم افزار لیزرل و از روش تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. به منظور تجزیه و تحلیل یافته ها از نرم افزار لیزرل و مدل تحلیل مسیر و برای تحلیل متغیر میانجی از آزمون سبل ، استفاده شد. نتایج نشان داد، حمایت سازمانی ادراک شده و فرسودگی شغلی می توانند بر رفتار انحرافی به طور مستقیم و غیرمستقیم تاثیر معنی داری بگذارند. جهت بررسی نقش متغیر میانجی ، از روش آزمون سبل استفاده شد که نتایج بیانگر آن بود که رضایت شغلی نقش متغیر میانجی را در ارتباط بین متغیرهای دیگر ایفا می کند.

    کلیدواژگان: حمایت سازمانی ادراک شده، فرسودگی شغلی، رضایت شغلی، رفتار انحرافی
|
  • sahar pirjamadi, Ahmad Mahmoudi *, Vahid Saatchian, Kamran Romiani Pages 1-20

    This descriptive study sought to investigate the effect of leisure time's perceived risks on the sports tourists’ social happiness during the COVID_ 19 Pandemic using the structural equation model. The study’s statistical population comprised all tourists who used sports tourism complexes in Mashhad, out of whom 381 people were selected via purposive sampling. The required data were collected via Ishraqi et al’ (2017) perceived risks questionnaire and the oxford social happiness scale. The questionnaires’ face and content validities were confirmed by experts, and their construct validity was confirmed via exploratory and confirmatory factor analysis. Moreover, the questionnaires’ reliability, obtained through Cronbach's alpha, was found to be over 0.7. As for analyzing the data, descriptive and inferential statistics such as one-sample T-test and structural equation modeling were used. The study’s results indicated a significant difference between the mean perceived risk components, the tourists’ happiness, and the theoretical mean. Furthermore, a significant correlation was found between perceived risk components and the tourist's happiness during the COVID_ 19 Pandemic. Therefore, it is emphasized that factors such as supervision, planning, hardware, security, information provision, organizational matters, and internationally recognized methods be considered in setting sports tourism policies to prevent the psychological consequences of COVID_ 19 and achieve perfect social happiness.

    Keywords: COVID 19, Crisis Management, Pandemy, Social Happiness, Sports Tourism Loss
  • amirreza konjkav monfared*, elahe hosseini Pages 21-46

    Emerged out of recent advances and the development of information technology, smart tourism provides modern modes of communication, novel ways of collecting information, and new opportunities for value creation and management. Therefore, this study sought to investigate the influence of the technologies used in smart tourism on tourists’ satisfaction with using technology in their travels. The study's statistical population comprised domestic tourists who visited Yazd city in Iran, out of whom 240 individuals were selected via convenient sampling. The required data were collected by administering the 16-item questionnaire proposed by Yoo et al. (2017) and Huang et al. (2017). Moreover, the questionnaire’s technical characteristics were examined in terms of validity (structure and content) and reliability (Cronbach's alpha) to secure the accuracy of the research results. The research hypotheses were also tested based on the partial least squares method using the structural equation modeling and Smart PLS 3 software. The study’s results indicated that all three hypotheses were confirmed, as their t-statistic value was over 1.96. Furthermore, it was found that the highest impact factor belonged to informing aspect of smart tourism technologies, suggesting that offering information, interaction, and accessibility had a significant positive effect on the satisfaction of using technology in travel. It can therefore be argued that satisfaction with the use of technology in travel generates profits for tourism companies, leading to the loyalty of tourists to a particular destination.

    Keywords: Smart Tourism Technologies, Satisfaction of Using Technology in Travel, Online Tourism, Structural Equation Modeling
  • mahnaz Doosti-Irani*, Hamed Fallah Tafti Pages 47-72

    This applied qualitative study sought to classify the factors involved in responsible travel intentions based on Maslow's needs pyramid and elaborate on the causal relationships between the factors so that it can offer a more effective model for marketing sustainable tourism. To this end, the factors were identified and categorized using the content analysis of the data collected via reviewing the related literature and conducting interviews with apropos experts. Then, systemic thinking was used qualitatively (validated through the experts’ opinions) to develop the interpretive model of causal relations. According to the study’s findings, 23 factors were classified into five categories based on Maslow's needs pyramid as follows: Physiological needs (perceived quality, price, shopping habits, and perceived behavioral control), safety (protection and beliefs concerning the health in responsible travels), love/attachment (environmental concerns, sense of responsibility, perceived effectiveness, environmental awareness, environmental value, spatial belonging, and emotional dependence on residents), respect (social norms, identity representation, satisfaction, advertising, social media content, attitude regarding the responsible travel, beliefs concerning the luxurious nature of responsible travel, and the image of responsible travel), and self-actualization (self-transcendence and personal norms). Moreover, the proposed conceptual model indicated the mutual influence of the factors and categories on each other. Therefore, marketers are required to plan their intended interventions after prioritizing the target group’s responsible needs and selecting the category of needs using systemic thinking.

    Keywords: Sustainable Tourism, Responsible Travel Intention, Maslow Needs, Tourist Responsible Behaviors, Systemic Approach
  • Mohammad reza salehi pour*, akbar pourfaraj, Seyed Mojtaba Mahmodzadeh, ahmad golmohammadi Pages 73-100

    The development of cultural tourism depends on the interaction of a wide variety of factors. On the other hand, considering the fact that the process of cultural tourism is influenced by Politics and that cultural heritage is regarded as a constructive source for cultural tourism, it could be argued that the success of cultural tourism is contingent upon the interaction of Politics and cultural heritage, between which interpretation can act as an intervening factor to establish such an interaction, playing different roles in this regard. This study, therefore, sought to investigate the functions of interpretation as a factor that establish an interaction between politics and cultural heritage and identify the status of such functions in this regard to help the IRI’s cultural tourism benefit from them. To this end, such potential functions were identified by reviewing the related literature and analyzing the qualified experts’ opinions as follows: recalling the spatial identity of historical sites, learning from the ancestors’ works and history, altering the politicians' attitudes towards cultural heritage, strengthening national identity, preserving the historical sites’ structure and spirit, bringing the stakeholders of historical sites closer to each other, fighting against racism and ethnocentrism, correcting historical misunderstandings, converging different cultures, and developing mutual understanding between politicians and the public. Moreover, the surveying phase of the study identified the aggregate opinions of experts concerning the priority of the aforementioned functions using the fuzzy Delphi method. The study’s results revealed that recalling the spatial identity of historical sites, strengthening national identity, and preserving the historical sites’ structure and spirit were those potential functions of interpretation in the interaction between politics and cultural tourism in which the experts had the highest consensus.

    Keywords: Interpretation, Politics, Cultural Heritage, Interaction, Cultural Tourism
  • hadi asghari, Mozghan Azimihashemi, Mohammad Hossein Imani khoshkho Pages 101-130

    Establishing a brand identity for tourism destinations may help ease the problems caused by the intangibility of tourism products and increase the concerted efforts of tourism service providers, ensuring stability in markets and facilitating the process of market segmentation. Therefore, considering the necessity for more attention to the destination’s brand identity due to increased competition within the tourism industry, this qualitative study sought to develop a model for establishing a brand identity for Mashhad city using the grounded theory method. To this end, some twelve managers, professors, and researchers working in the field of brand and tourism in Mashhad were selected to participate in detailed semi-structured interviews using purposive sampling. Then, the collected data were analyzed through open, axial, and selective coding. The study’s findings indicated the positive role of personal factors such as awareness of the destination’s brand or the tourists’ behavioral intentions in developing the brand identity of tourist destinations, which in turn influence the relevant strategies. In other words, such factors help the official select appropriate distinct marketing or development strategies, bringing about a variety of outcomes, including socio-economic development. Moreover, it could be argued that the strategies are set on the grounds of participation development in which the destination’s brand identity is formed. However, intervening factors such as micro and macro environmental factors should also be taken into account in this regard.

    Keywords: Brand identity, Destination Brand, Destination Brand identity, Grounded Theory
  • mitra jaliliyan, Mohammad Akbarpour *, Jafar Tavakoli Pages 131-156

    Tourism is regarded as an inflectional factor in developing the communications between nations worldwide in today’s world, providing job opportunities in the economic sector and fostering socio-cultural interactions. On the other hand, rural tourism has widely been researched by a wide variety of scholars around the world, as it can help create new jobs, increase the residents’ revenues, and mitigate poverty, especially in villages that enjoy cultural attractions. Therefore, this sought to investigate the key factors and influential driving forces involved in developing tourism in Kandoleh village using the Delphi method and the future study approach. This study is considered applied in terms of purpose, carried out based on new methods followed in the future study, and novel exploratory and analyzing techniques using a mixture of quantitative and qualitative methods. In this regard, the key indices were identified via Delphi method, and the critical driving forces were detected based on the cross-impact analysis method using the Mick Mac software. The study’s results suggested that out of the twenty-eight key factors identified, efficient management and designation of Kandoleh village as the pilot site for rural tourism were the most influential elements in developing tourism within the village, followed by factors such as increased investments by the private sector, advertising, registering and preserving historical and cultural monuments, and providing security for tourists, respectively.

    Keywords: Rural Tourism, Future Studies, Mick Mac Software, Kandoleh Village
  • jafar bahari *, mehdi karoubi, Shahla Bahari Pages 157-188

    This study sought to investigate the effect of organizational citizenship behavior on service quality offered to and the satisfaction and loyalty of customers in the hotel industry, selecting the Parsian International Hotels in Mazandaran province, including the Parsian Azadi Hotel in Ramsar, Iran (four-star) and the Parsian Azadi Khazar Hotel in Namakabroud, Chaloos, Iran (five-star) as the cases of the study, which was conducted in summer 2017. The study is regarded as applied in terms of purpose, descriptive in terms of research method, and survey in terms of data collection method, using Structural Equation Modeling and the Smart PKS Software to analyze the collected data. The study’s statistical population comprised all employees and visitors of Persian International Hotels in Mazandaran province, out of which the sample size was selected via random sampling and the Cochran. Moreover, a standard questionnaire was administered to collect the required data, whose reliability was measured using Cronbach's alpha. The study’s results indicated that organizational citizenship behavior had a significant positive influence on service quality offered to and the satisfaction and loyalty of the customers. It was also found that the customers’ satisfaction had a significant positive effect on their loyalty and that the customers’ satisfaction had the greatest path coefficient value, exerting the highest influence on the customers’ loyalty compared to other variables. Finally, necessary recommendations were offered based on the results of the data analysis.

    Keywords: Organizational Citizenship Behavior, Service Quality, Customer’s Satisfaction, Customer’s Loyalty, Mazandaran
  • mostafa mahmoudi * Pages 189-210

    Environmental crises and the destruction of natural resources are the main problems faced by the tourism industry, whose treatment requires concerted efforts to change the needs and behaviors of tourists and to offer green products and services. In this regard, as tourism professionals play an important role in directing the market towards special styles and behaviors, especially environmentally friendly and sustainable behaviors, investigating the factors involved in shaping the attitude and tendency of such professionals to green tourism can help attract the attention of other beneficiaries to this field. The required data for this developmental/applied and descriptive/survey study was collected through a 31-item questionnaire administered to some 102 professionals in the tourism industry who were selected via purposive sampling. The data were then analyzed in the following two parts using the Structural Equation Modeling: 1) the measurement model to be used for examining the technical characteristics of the questionnaire and 2) the structural part to test the research hypotheses. The study’s findings indicated the direct positive influence of religiosity on collectivism, and the indirect effect of religiosity on other variables considered in the study. Moreover, while a positive correlation was found between collectivism, environmental concerns, environmental knowledge, and the tendency toward green tourism, no correlation was observed between religiosity and environmental knowledge, and between environmental knowledge and environmental concerns. Therefore, it is recommended that some courses be added to educational levels concerning how to protect the environment when traveling.

    Keywords: Green Tourism, Sociology of Religion, Collectivism, Environmental knowledge, Environmental Concerns
  • aziz arfai *, Farshid Namamian Pages 211-234

    As the most widespread service industry in the world, tourism has managed to take center stage among many managers and researchers. Hence, pinpointing the factors of tourism marketing and offering optimal solutions towards facilitation of tourist absorption are of prime significance. Not to mention, since only few factors of tourism marketing have been addressed in previous studies, the present research aimed to identify the tourism marketing factors via metasynthesis. In this exploratory applied research, the entire studies on tourism marketing, conducted over 2000-2020, were taken into consideration. To this end, 580 studies were assessed, of which 87 were finally selected purposefully. Finally, through content analysis and combining the relevant literature using open, pivotal and selective coding methods, 78 codes, 21 concepts and six categories were selected and analyzed, whose validity were supported by Cohen’s Kappa Coefficient.The results demonstrated that the key categories were as follows: integrated marketing (incentive promotional mixes), satisfaction, relationship marketing, internal marketing, electronic marketing, and ICT factors. Further, a deep understanding of the existing literature on tourism marketing is presented by the present study.

    Keywords: TourismTourism MarketingMetasynthesis
  • Ehsan Dorostkar * Pages 235-248

    As the most widely provided service industry worldwide, tourism has attracted the attention of a wide variety of managers and researchers. Therefore, it is crucially important to identify the componential elements involved in tourism marketing and offer optimal solutions to facilitate tourist attraction. Considering the fact that previous has merely partially investigated the factors involved in tourism marketing, this study sought to conduct a comprehensive examination of such factors, systematically reviewing the expansive related literature. This study is considered exploratory in terms of purpose and applied in terms of nature, using the meta-synthesis method to analyze the collected data. The study’s statistical population comprised 580 studies conducted from 2000 to 2020, out of which 87 studies were selected using purposive sampling. The collected data were then gone through content analysis, coded based on open, axial, and selective coding methods, according to which 78 codes, 21 concepts, and six categories were identified and analyzed using the meta-synthesis method. Finally, the validity of the analyzed data was confirmed by Cohen’s Kappa Coefficient. According to the study’s results, the main categories identified for tourism marketing were as follows: integrated marketing (incentive promotional mixtures); satisfaction; relationship marketing; internal marketing; electronic marketing; and ICT factors. Therefore, it could be argued that this study offers a deep understanding of the existing literature on tourism marketing.

    Keywords: Tourism, Tourism Marketing, Meta-synthesis Method
  • Pages 249-274

    Considering the growing number of research articles published on regional planning and tourism worldwide, and the fact that it appears impossible for the researchers to review all of them in detail, it is necessary to analyze the studies conducted in this field whatsoever. Moreover, as meta-analysis has recently been welcomed by Iranian researchers, it seems that in a near future, a considerable number of studies on urban and regional planning would apply meta-analysis as their research method. Therefore, this study sought to examine, based on the PRISMA statement, the reports of meta-analysis studies on regional planning published in both Iranian and Non-Iranian journals. To this end, all Iranian and Non-Iranian journals (in Persian and English) in the field of regional planning indexed during the last decade with the subject of regional tourism by such databases as Magiran, SID (Scientific Information Database, affiliated with the Academic Center for Education Culture and Research), Google Scholar, and IranDoc (Iranian Research Institute for Information Science and Technology) were examined, using meta-analysis and tourism as keywords for searching through the aforementioned databases, resulting in the identification of 38 relevant articles. Then, 13 articles were selected based on predetermined criteria, whose data were analyzed based on the PRISMA statement using descriptive statistics. The study’s findings indicated the examined meta-analysis articles were acceptably compatible with the criteria set by the PRISMA statement in terms of overall quality. Moreover, it was found that 38% percent of the articles lacked expected methodological quality. Also, the quality of the meta-analysis studies reported in the field of regional tourism was found to be moderate.

    Keywords: Meta-analysis, Meta-analysis Report, Regional Tourism
  • Shahed Zandipak*, Rabeah Zandipak Pages 275-300

    Perceived organizational support, burnout, and job satisfaction are variables that can be effective in predicting the extent of deviant behaviors in the organization. The aim of this study was to investigate the role of perceived organizational support and burnout on deviant behavior mediated by job satisfaction. The present study is applied in terms of purpose, descriptive-survey in terms of nature and method. To test the hypotheses, a questionnaire consisting of 21 questions arranged according to the Likert 7-choice spectrum was used. The statistical population of the study includes the staff of three, four and five star hotels in Mashhad with more than 1000 people; The sample size was 278 people, which was selected based on Krejcie and Morgan table by relative stratification method and Cronbach's alpha coefficient was calculated using Spss software and confirmatory factor analysis was used to evaluate the validity of the structure using Lisrel software. In order to analyze the findings, the path analysis model was used and to analyze the mediating variable, the Sobel test was used. The results showed that perceived organizational support and burnout can have a significant direct and indirect effect on deviant behavior. To investigate the role of the mediator variable, the Sabel test method was used, which showed that job satisfaction plays the role of the mediator variable in the relationship between other variables.

    Keywords: Perceived Organizational Support, Job Burnout, Job Satisfaction, Deviant Behavior